Japán zen érzés az őszi naplementében

Hogy az őszi naplementét miért jó a felkelő nap országának italaival ünnepelni? Mert Japán már nem csak whiskey-ben tökéletes: japán gin, japán rum, japán vodka – ugye már érted, miért érezzük úgy, hogy a gésák lettek bártendereink új múzsái?

Az őszben van valami átmeneti: már nyirkos az idő, ha felhős, de azért még van ereje a napnak, ha süt… már felveszel egy pulóvert, de a télikabát még a gardróbban… és ha még nem gyújtanád be a kandallót, de már borzongat az este, akkor a legjobban egy őszi koktél melegít át. A tökéletes zamatélmény keresése egyre inkább ugyanarra kalauzol minket, mint a tökéletes autóé: Japán az új szesznagyhatalom.

A Nikka márka a japán precizitást fémjelzi az italok világában – a tökéletesség ígérete pedig mindig jóféle bizsergéssel tölti el a High Note SkyBar vendégeit. A manufaktúra alapítója, Takecuru Maszataka nem más, mint a japán Zwack József: családja emberemlékezet óta szakét párolt, ő viszont Skóciába ment szerves kémiát tanulni, és éppen száz éve, 1920-ban tért haza, hogy a gabonaerjesztés új mágiájával örökre megváltoztassa a családi rizsborpince sorsát.

Hogy miért jó japán szeszekből keverni az őszi koktélt? Mert a japán szesz tökéletes, ezért aztán ideális alapja annak, hogy őszi gyümölcsös ízjegyekkel együtt vigyen színt és melegséget a szürkeségbe. Mit szólnál például a whiskey füstös ízéhez fűszeres mustszódával? De ne ragadjunk le a whiskeynél, ráadásul bártenderink hihetetlen elegáns egyszerűséggel házasítják az alapízeket: Nikka vodka vilmoskörtével és csili-szerencsendió-eszenciával; Nikka gin szilvával és cukormoszattal…

Maradt még kérdés? Nekünk igen: mikor jössz, hogy megkóstold?