Eggs Benedict, a tuti reggeli New Yorkból

Mi az: nagy almából van, mégis tojás…? Ezzel a találós kérdéssel még biztos, hogy nem bűvölöd el a párodat. Viszont, ha az ágyba varázsolsz neki egy Eggs Benedict-reggelit, akkor az esélyeid rohamosan nőnek. Baconszeletek, buggyantott tojás, toast kenyér, hollandi mártással nyakon öntve… Érdekel a titkos összetevő?

Reggeli New Yorkban, kilátással a Central Parkra. Ez a kívánság igényel egy hangyányi szervezést, de amíg nincs a repjegy a zsebedben, addig legalább Manhattan ízeit megidézheted – a saját terített asztalodon. Ezek közül a legkirályabb (és egyben leglaktatóbb) reggeli az Eggs Benedict, vagyis Benedek-tojás. Ha még nem kóstoltad, készülj fel: ez az étel robban a szádban!

Egyszerűbb verziójában pirított, vajas toast kenyérre halmozzuk az élvezeteket: sült baconszalonna, a kedvenc zöldségeid (mondjuk paprika, esetleg frissen párolt spárga), buggyantott tojás, az egészet nyakon öntöd krémes-selymes hollandi mártással. A felturbózott verzióban angol muffin fölé pakolhatod a reggeli kalória- és ízbombákat.

Hogy nem eszel húst? Akkor Neked lesz csak igazán izgalmas a sztori: az Eggs Benedict peszkatariánus verziójában pácolt lazacszeletek kerülnek a toastra bacon helyett – íme, a királyok reggelije, az Eggs Royale. Ha pedig a fullos vega változatot szeretnéd, akkor az Eggs Florentine a befutó, zsenge párolt spenótlevelek kerülhetnek a hús helyére.

Az „Eggs Benedict feltalálója” címért két New York-i étterem pályázik immár több, mint 150 éve, közülük az egyik a Delmonico’s, New York első nyilvános étterme, amely 1837-ben nyílt meg, és azóta megszakítás nélkül szolgálja ki vendégeit a Tőzsdétől 3 perc sétára. Nem ígérjük, hogy elviszünk oda (főleg a mostani járványos időkben), de ha igazi New York-i brunch a szíved vágya, akkor vagy kísérletezz az Eggs Benedicttel, vagy vágd hónod alá a párodat, és gyertek el hétvégenként a High Note SkyBarba, hiszen minden szombat és vasárnap új reggeli menüt kínálunk. Megmutatjuk, milyen a legjobb hollandi mártás, a manhattani helyett pedig a legszebb budapesti panorámára a vendégünk vagy.