Bircher-müzli: a másnapos gabonapehely

A hétvégi reggel jól ismert programja: kétségbeesett keresgélés valami után, amitől elmúlik a szédülés-hányinger-fejfájás tünetegyüttese. A másnaposságnál persze létezik kellemesebb motiváció a reggeli megtervezéséhez. Egy jó gyümölcsös, joghurtos, gabonapelyhes költeményhez például annyi is elég, ha szeretnéd magad és párodat igazán tápláló, egészséges és finom napindítóval meglepni: íme hát a „másnapos” müzli, amelyet receptre kéne felírni – nem csak másnaposoknak.

A Bircher-müzli a régi-új trendi reggeli, amely Svájcból, a tejtermékek végtelen hazájából indult hódító útjára. Maximilian Oscar Bircher-Benner orvos és táplálkozáskutató jó száz évvel ezelőtt Zürichben kezdte először javasolni a feldolgozatlan, rostban és makrotápanyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztását.

Aki Bircher-müzlit készít, az visszamegy a zabpelyhes reggeli eredeti ötletéhez: Dr. Bircher a svájci Alpokban őshonos receptet fejlesztett tovább, amikor a zabpelyhet gyümölcslében áztatta, és mandulával, friss almával és sűrített tejjel keverve kínálta pácienseinek. Felejtsd el a cukorrétegtől ropogós gabonapelyhet: „szottyos” müzli lényege, hogy a gabonakeverék legalább egy órán át, de akár egész éjszaka folyadékban – tejben, joghurtban, gyümölcslében – ázik, ettől az állaga jellegzetesen lágy, mégsem széteső.

Mi különleges krémjoghurtban áztatjuk a müzlit, majd szintén krémjoghurtrétegre halmozzuk házi aszalt sárgabarackkal. Hogy tápláló ropogtatni való is kerüljön a varázslatba, csonthéjas magvakat (pl. pekándiót, mandulát, makadámiát) is érdemes hozzáadni – a fantáziádra bízzuk. A koronaékszer pedig a bogyós gyümölcsvariáció és a frissen szeletelt alma (tudod, „a betegséget távol tartja”), nagyszüleink házireceptjeinek kellékei, nem véletlenül: a Bircher-müzli eredeti leírása is kiemeli az alma jótékony hatásait. Kísérletezz a kedvenc hozzávalóiddal, vagy gyere és kóstold meg a High Note SkyBar hétvégi reggelimenüjének további egészséges fogásait.