Mojito: a fehér rum és menta diszkrét bája

A koktélkultúra aranykora a XIX. század második felére esik, amikor a tengerentúli ültetvényekről nagy mennyiségben, olcsón kezdtek Európába és Amerikába érkezni a minőségi szeszesitalok. Az egyik igazi örökzöldje ennek az időszaknak a kubai mojito: egyszerű, de nagyszerű, de vajon mi a titka évszázadokon átívelő sikerének?

Az eredeti mojito koktél receptje akkor született, amikor a kubai rum minősége még nem volt annyira jó, mint napjainkban, és a kellemetlen íz- és illatjegyeket kívánták elrejteni a helyi fűszerek – friss lime és fodormenta – hozzáadásával.

A trópusi koktél az amerikai szesztilalom idején kezdett igazán népszerű lenni a világ többi részén is, amikor a szeszre szomjas tömegek a kubai tengerpartra vándoroltak a törvényi tiltások elől: a mojito azóta is az egyik legnépszerűbb trópusi koktél rangját élvezi – a Nobel-díjas amerikai író, Ernest Hemingway például a második leggyakrabban fogyasztott koktéljának vallotta, az első számú daiquiri után.

A High Note SkyBar új koktélsorában a mojito-receptünk különlegessége, hogy mentalevelek bokros csomói helyett víztiszta menta- és citrusesszenciát fuzionálunk gyöngyöző vízzel, ezt mixeljük minőségi fehér rummal. Az eredmény egy világos smaragd színű, kristályosan áttetsző, friss ital.